maanantaina, marraskuuta 13, 2006

Leipomuksia

Tällä kertaa ei ole valmiita käsitöitä esiteltäväksi, sillä koko lauantai meni leipomusinnostuksen parissa.
Tulipa kehiteltyä oma ohje karpalo-piparikakulle (joka on saanut vaikutteita jostain muinaisesta Kotilieden ohjeesta)

Karpalonystävän piparikakku






Pohja


n. 100 g piparimurua
50 g voita

Täyte


2 dl kuohukermaa
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 prk (200g) maitorahkaa
1 maustemitta piparkakkumaustetta
6 liivatelehteä
1 dl kiehuvaa vettä

Päällinen


4 dl karpaloita
tomusokeria maun mukaan
3 liivatelehteä
0,5 dl kiehuvaa vettä

Sulata voi kattilassa ja lisää lämpimään voisulaan piparimurut. Painele seos kelmulla vuoratun irtopohjarengasvuuan pohjalle ja nosta jäähtymään.

Laita liivatelehdet likoamaan haaleaan veteen.
Vaahdota vaniljakastike ja kuohukerma (erikseen). Sekoita vaahdot ja lisää seokseen piparkakkumauste ja rahka. Mausta halutessasi sokerilla. Puristele liivatteista ylimääräiset vedet ja sekoita ne tilkkaan kuumaa vettä. Lisää liivatevesi kerma-rahkaseokseen ja sekoita. Kaada täyte vuokaan piparipohjan päälle ja peittele vuoka hyvin esim. kelmulla. Anna jähmettyä jääkaapissa muutamia tunteja tai seuraavaan päivään.

Laita liivatteet taas likoamaan veteen. Soseuta karpalot sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Mausta tomusokerilla makusi mukaan. Sekoita liivatteet kuumaan veteen ja lisää liivatevesiseos marjasoseeseen. Levitä marjaseos hyytyneen kakun päälle ja nosta taas jääkaappiin hyytymään. Päällinen hyytyy aika nopeasti (mulla se oli jääkaapissa noin 2 tuntia ennen tarjoilua).


Lisäksi tuli tehtyä Sachertorttua Aura Liimataisen Parasta kotiruokaa-kirjan ohjeella. Vaikka itse sanonkin, niin tällä ohjeella saan Sachertortusta lähes aidon wieniläisen Sacher-hotellin kakun veroista.



Kuvassa on tilkkanen Portosta tuotua Calem-portviiniä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heeei, mullahan on tuo Aura Liimataisen kirja kotona, pitääkin koittaa sitten Sacheria sen ohjeella, Joskus tein jollain muulla reseptillä, eikä kyllä tullut kovinkaan täydellistä.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, joo Katariinasta ne puikot ostin. Tai ne tilattiin sinne ja ainakin eilen niitä oli vielä 3 kpl jäljellä kun tilasivat paketillisen eli 5kpl. Kannattaa soittaa tai laittaa meiliä sinne, että varaavat. Hinta oli 5,80e. Ja niiden nettiosoite löytyy googlettamalla ja sieltä löytyy meiliosoite. Sieltä vastataan nopeasti.