keskiviikkona, helmikuuta 18, 2009

Kestovaippakatsaus

Taustaa
Tyttömme on nyt reilut 3 kuukauden ikäinen. Halusin kirjoittaa kestoilukokemuksistamme niin itselleni muistiinpanoksi kuin muillekin kiinnostuneille. Itse olen pitänyt uhoavaa gnuta kestovaippaesikuvanani ja hänen bloginsa kautta löytänyt hyödyllisiä kestovaippalinkkejä. Tähän en kokoa niinkään linkkivinkkejä, vaan käytännön kokemuksia kestovaippailustamme tähän mennessä.

Miksi kestovaipat?
Varmasti suurin syy tähän meillä on ympäristö. Kai se on myönnettävä, että täällä asuu kaksi vihreähkösti maailmaan suhtautuvaa maailmanparantajaa. Kestovaippojen käyttöön kannustetaan äitiyspakkauksessa jaettavassa infolehtisessä ja muuhunkin aiheeseen liittyviin artikkeleihin olen törmännyt. Kestovaippojen etuja ovat ympäristön säästäminen, hinta ja ihoystävällisyys. Haittapuolina taas vaippapyykkäily ja vaippojen säilytys ennen pesua.

Noista lähtökohdista siis päädyimme kokeilemaan kestoilua. Opiskelin kestovaippatermejä ja käytäntöjä mm. kestovaippainfon sivuilta. Erilaisten vaippojen määrä tuntui käsittämättömältä ja vauvan koko sekä ruumiinrakenne vaikuttaisivat kovin siihen, millaisia vaippoja kannattaa hankkia tai tehdä.



Millaisia vaippoja?

NB-koko
Valmistauduin vaipatukseen tekemällä muutamia NB-kokoisia vaippoja ja neulomalla villiksiä. Ostin pari Nalle Nöttöstä ja äitiyspakkauksen kestovaipat ovat tätä kokoa. Olin kuullut myös, että harsot käyvät tässä vaiheessa mainiosti vaipatukseen. Anoppini neuvoi minulle kätevän tavan harson käärimiseen.
Kuinkas sitten kävikään? Kaikissa painoarvioissa keskikokoiseksi arvioitu tyttömme syntyikin 4,4-kiloisena ja tämä vaippakoko jäi meiltä miltei välistä. Äitiyspakkauksen flanellivaipat eivät tuntuneet mahtuvan millään ja jos sen sai taiteiltua jotenkin, niin yksien pissojen jälkeen vaippa oli litimärkä. Kokeilin erinäisiä harso+flanellivaippavirityksiä, jotka kyllä imivät ja pitivät, mutta paketista tuli valtavan kokoinen.

S-koko
Siirryimme siis heti syntymän jälkeen tähän kokoon. Ensimmäiset kestovaippakokeilut tehtiin oikeastaan heti sairaalasta kotiuduttuamme. Vaippoja oli aluksi vähän ja ostimme niitä sitten vähitellen lisää. Toimivimmaksi yhdistelmäksi koimme tässä vaiheessa sisävaipan ja kuorivaipan.
Välillä täyskestoilimme jopa viikon-pari, mutta kertavaippaa käytettiin usein matkoilla ja öisin. Pienen vauvan kanssa elelyssä oli haasteensa ja muistan jonain yönä miettineeni kaikkien kestovaippojen kadottamista maan päältä ja sanoneeni miehelleni, että tuo töistä tullessaan niin paljon kertavaippoja kuin autoon mahtuu... Joskus siis yöllä saattoi tulla pissavahinko sänkyyn, eikä juttu siinä vaiheessa naurattanut. Sinnikkäästi sitä kuitenkin useimmiten laittoi kestovaippaa aamulla. Kyllä niitä vahinkoja on tullut sitten niillä kertavaipoillakin, mutta siitä kerron tarkemmin seuraavassa kappaleessa.

Aktiivikäytössä oli seuraava vaippakalusto:
  • 4 kpl s-kokoista Nalle Nöttöstä
  • 2 kpl Lotties-sisävaippaa (huuto.netistä)
  • 2 kpl omatekemää tarrallista sisävaippaa mummut-kaavalla
  • 1 kpl huuto.netistä ostettu tsi-sisävaippa
  • 1 kpl Muumi-sisävaippa (marketista ostettu, molempien inhokkivaippa)
  • 1 kpl Babyidean Hemp hour
  • 1 kpl Bumgenius luomupuuvilla-aio (aluksi ei kovin tykätty, mutta parantunut koko ajan)
  • 1 kpl s-koon Fuzzi Bunz (tykkään kovasti, mies ei tykkää niin paljon nepillisistä vaipoista)
  • itsetehtyjä lisäimuja
  • 3 kpl äitiyspakkauksen (Imse Vimse) pul-kuoria
  • Tsi-villikset
  • Babyidean wool longiesit
Kestoilimme ehkä noin 80-prosenttisesti (jouluna käytettiin kertavaippoja, koska emme olleet kotona) ja vaippapyykkiä pestiin lähes joka päivä.

Tyttömme on kasvanut kovaa vauhtia ja jo kahden kuukauden iässä (7,2 kg & 62 cm) huomasimme, että olisi aika siirtyä seuraavaan kokoon. Meillä nämä pienimmät vaippakoot ovat siis kestäneet todella lyhyen ajan.


M-koko
Uuteen kestovaippakokoon siirtyminen tuli jotenkin yllätyksenä, mutta olisihan se pitänyt arvata, kun meillä asustaa ihana, pitkäselkäinen, pullukkareitinen tyttö, jolla on vielä söpö vauvamassukin.
Täysimetyksellä elelemme edelleen, joten vaipalta vaaditaan maitokakkojen sieppaamiskykyä. Tosin kunnon sinapit meillä tulee joka toinen tai joka kolmas päivä ja sitten sitä tulee todella reilusti! Niinpä perusvaipalta vaaditaan hyvää pissanimemiskykyä ja kakkavaipat vaihdetaan aina heti, kun vatsa toimii yleensä samaan kellonaikaan ja tietyssä asennossa. Viimeiseen puoleentoista kuukauteen yksikään kertisvaippa ei ole pitänyt niitä sinappeja sisällään, vaan niskakakkoja ollaan siivottu moneen otteeseen. Kestovaippa on pitänyt lastin useammin sisällään ja uusi omatekemäni sisävaippa aivan täydellisesti.
Tällä hetkellä kestoilemme matkoja ja yövaippaa lukuunottamatta. Sopivaa yövaipparatkaisua saa vinkata! Nyt haasteena on juuri sen hyvän yövaipan löytäminen. Eräänä yönä Thirstiesin all-in-one lisäimuilla toimi ja sitten seuraavana taas ei.
Vaipat on pääosin ostovaippoja, sekä käytettyjä että uusia. Itse olen ommellut viisi sisävaippaa sekä imuja. Lähistöltä löytyi myös verraton vaippakauppa Vaippavilperit. Sieltä saimme myös kokeiluvaippoja ja aivan loistavaa palvelua ja apua kestovaippapohdiskeluihin, suosittelen kovasti!

Nyt käytössä ovat seuraavat vaipat
  • 2 kpl M-koon Pehmo-Nallea
  • 2 kpl M-koon Thirsties all-in-one-vaippaa
  • 1 kpl S-kokoinen Lempi-Setin Aarre-sisävaippa röyhelöllä
  • 1 kpl M-kokoinen Lempi-Setin Aarre-sisätaskuvaippa (Bambu+Coolmax)
  • 1 kpl Cuddle Buns, velouria, käytettynä ostettu
  • 4 kpl tsi-sisätaskuvaippaa röyhelöillä velour+microfleece (kaava, levensin haarasta ja pidensin vähän)
  • 1 kpl tsi-sisävaippaviritys joustofroteesta
  • 2 kpl M-koon Fuzzi Bunzeja
  • 1 kpl Bumgenius luomupuuvilla-aio
  • 2 kpl M-koon Thirsties vaippakuoria
  • 1 kpl M-koon Tiuhtis-villikset, jotka on vielä lanoliinittamatta
Tällä vaippamäärällä kone pyykkää vaippapyykkiä joka toinen päivä. Lisäksi samalla peseytyy pyyhepyykki. Vaipat meillä säilytetään kangaspussissa kannellisessa muoviastiassa. Hajuhaittoja tulee hyvin vähän, ei ainakaan enempää kuin kertakäyttövaippojen roskiksesta.

Luultavasti tässä M-koossa pysytään vielä jonkin aikaa. Tosin tsi-vaipassa M-koko oli 6-9-kiloisille ja nyt tyttösen mitat ovat jo 66 cm ja 8,1 kg, joten varastossa oleville vaippakankaille on kohta käyttöä. Seuraavaksi yritän aktivoitua villisten käytössä, jotka ovat kyllä varsin kätevä vaippakuori. Perhoneito on lahjonut meitä tällaisilla ihanaisilla pökillä, jotka ovat Petran Tiuhtis-ohjeella tehdyt M-kokoiset housut. Kiitokset taas :)
Vinkkejä, niksejä ja haasteita

Jos itse aloittaisin vaipatuksen pienen vauvan kanssa, hankkisin n. 10 kpl Nalle Nöttösiä tai tekisin itse vastaavia joustofroteisia röyhelöllisiä näpsysisävaippoja. Kuoriksi käyvät mielestäni mainiosti äitiyspakkauksen pul-kuoret sekä villikset. Noita pul-kuoria muuten löytyy varsin edullisesti kirppareilta. Tuolla määrällä sekä kasalla harsoja pärjäisi varmaan aika hyvin, jos pyykkäisi kerran päivässä.

Vaipat meillä säilytetään isossa muoviastiassa, johon olen lakanakankaasta ommellut pussin. Pussi on kätevä nostaa vaippoineen suoraan koneeseen, jolloin välttyy vaippojen käpälöinniltä.

Meidän haasteenamme on tosiaan yövaipatuksen aloittaminen. Tällä viikolla kertavaippa (liian pieni kylläkin, sillä paketti on puolitoista kuukautta sitten ostettu) oli auennut riemukkaissa potkimishetkissä aamulla. Ihmettelin vaan, että miten tyttö voi tuntua noin lämpimältä... Siispä kun kerran vahinkoja saattaa tulla molemmilla vaipoilla, niin kestovaippa olisi parempi vaihtoehto. Toivoisin siis vinkkejä joko kaupasta ostettavasta vaipasta tai siitä millaisen sisävaipan voisi itse ommella.

Lisäksi, jos joku on myymässä käytettyjä juoksurattaita, täältä löytyisi kiinnostunut :)

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Meillä ihan ehdoton yövaippa oli Niilolla Tirsokkaan perusmalli, jossa sisällä lisäimuna Pompolin !bamboo fold-it. Päällä villahousut. Itse ommeltujakin oli käytössä, mutta mitään noin pomminvarmaa en saanut aikaiseksi.

Yökuorena tosiaankin paras oli villikset, ne eivät koko reilun 2-vuotisen yövaipatusuran aikana aiheuttaneet yhtään vesivahinkoa. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Pikkukakkoselle en aio muuta yöksi kokeillakaan, aluksi harsot + villikset ja sitten siirrytään jossain vaiheessa muotoonommeltuihin.

KirsiÄr kirjoitti...

Ihanaa, kun jotkut viitsivät kirjoittaa näitä juttuja. Kestoilu on kyllä jotenkin niin korkealentoista vaippa-avaruusfysiikkaa, että mun on pakko tunnustaa että hyvästä tahdosta huolimatta kestoilu hiipui. Vaikutti siihen ehkä sekin, että meidän vauva kakki ehkä noin viisi-kuusi lastillista päivässä ja pissat päälle. Ja sekin, että vasta lähemmäs vuoden ikäisenä lapsi nukkui pidempiä päiväunia ja missäs välissä niitä vaippoja olis ommellut. juu: tie helvettiin on reunustettu hyvillä aikomuksilla, mutta...

Kiva kuulla teidän elosta.

uhoava gnu kirjoitti...

Kiitos! Kiva postaus lukea! Ihan punastuttaa kestovaippaesikuvana olo ;)

Meillä on tällä hetkellä parhaat yövaipat Nupsukka nepparillinen M-koko (päällä joustofrotee, sisällä bambufleece ja kiinteitäkin imuja löytyy 4krs + lisätään tsi-imuja napakasta froteesta) sekä Babyidean HempHour Snap L/XL lisänä tsi-froteeimu. Näiden kanssa pidetään isompia hahtuvavilliksiä (http://www.kestovaippainfo.fi/tsi/vaipat/21/), jotka sitten tytön kasvaessa pistetään päiväkäyttöön.

Sänkypissoja ollaan saatu aikaiseksi vain pul-kuorilla, kertiksiä ei olla yöllä kokeiltukaan. Nyt kun ollaan lähdössä reissuun, päätettiin kertistellä siellä heikkojen pyykkimahdollisuuksien takia, mutta yökestovaipat roudataan mukana kumminkin. Villiksistä ei ole päässyt koskaan pissa lirahtamaan, mutta alkuvaiheessa tutustuttiin kyllä nilkkakakkoihin välillä...

Pikkugnu kakkaa yhä päivittäin (täysimetyksellä) ja pissaakin tulee aika reilusti. Laskeskelin että meillä on nyt 19 vaippaa ja joka päivä on kyllä pakko pestä. Suunnitelmissa on siis saada lisää vaippoja. Neiti kanssa kuuluu näihin pätkänukkujiin, joten voi olla että loput vaipat ostellaan tai sitten ommellaan tällä nykyisellä sauma-päivässä-vauhdilla..;)

Ai niin, harsoja meiltä kyllä löytyy varmaan 6-7 kpl ja ne ovat käytössä nykyään silloin kun vaipat uhkaavasti hupenevat... MaM-merkkisiä ovat ja oikein imukykyisiä lisäimun kanssa.

Anteeksi pitkä kommenttini!

Heini L kirjoitti...

Sulle on blogissani jotain... :)

Merja kirjoitti...

Moikka! Hauska huomata, että muutkin ovat tykästyneet Nalle Nöttösiin :) Meillä on nyt 3 kk tyttö ja haikeudella luovuttiin Nöttösistä, kun alkoivat olla liian lyhyet selästä ja piukeat muutenkin :( Olin ostanut Nöttösiä kolme kappaletta ennen neidin syntymää ja niitä pitikin sitten tilata lisää, kun osoittautuivat hyviksi. Neiti syntyi 3 kg painoisena, joten ehdittiin hyödyntää myös äitiyspakkauksen vaippoja, joita ostin myös huuto.netistä lisää. Meillä on täyskestoiltu siitä lähtien, kun neiti oli 2 viikkoa. Tämä johtuu neidin herkästä ihosta, joka ärtyy tavallisimmista kerttiksistä (Libero ja Pampers) ja muita en ole viitsinyt edes ostaa, kun kerta kestoja alkaa olla ihan hyvä määrä itsellä. Parin päivän vaipatuksen pystyy järjestämään meidän vaippavarastolla. Sitten on pakko pestä jo senkin takia, että haisevat, vaikka kuinka niitä ilmavasti säilytetäänkin. Tällä hetkellä meillä on käytössä erilaisia taskuja (Hilivinksis, Kestovaippakauppa, TSI, Myllymuksut (eivät toimi meillä)), TSI sisävaippoja (SK:n kaavalla) sekä pari huutiksesta ostettua Kushies-AIOa. En ole ihastunut AIO-vaippoihin, kuivuvat tosi kauan, eivätkä sellaisenaan riitä muutenkaan meidän neidille. Lisäimut tarvitaan kaikkiin vaippoihin, niissä eri merkkejä ja TSItä eri sisuksilla käytössä. Ei muuta kuin mukavaa kestovaippailun jatkoa teille!

Nanni kirjoitti...

Ensi kertaa kurkkimassa blogiasi. Ihania neulomuksia sulla! kumpa itsekin omaisin rautaiset hermot ja taitoa neuloa tuollaisia ihania vaatteita! :)

Anonyymi kirjoitti...

Huh kun tuo kestovaippailu vaikuttaisi tulevan kalliiksi :/ Kuinka paljon hankkimasi 2 kuukautta kestänyt S-koon paketti maksoi? Kertokäyttöiset olisi maksaneet n. 70 € / 2kk jos vaippa vaihdetaan 7 kertaa vuorokaudessa, ja tähän ei tule lisäksi pesukustannuksia.

Jos kustannusten kannalta ajatteleen, niin kestoilu muuttuu varmaan kannattavaksi vasta kun lapsen nopein kasvupyrähys on ohi, eli ehkä n. 9-12 kk vanhana.

Kippuralla kirjoitti...

älä ainakaan myy niitä M koon vaippoja pois! monesti lapsen malli muuttuu kun lähtee liikkeelle, reidet hoikistuu ja masu katoaa-sitten ne L koon vaipat voi olla jo liian isoja ja M taas sopivia =) meillä 6kk painoi jo 9kg, eikä mahtunut enää M kokoon :D mutta 1½v iässä ne taas oli mainioita, ja villahousut oli ihan paras kaveri. 2vnä meillä asui jo täysin kuiva pikkutyttö, ja perityt vaipat oli olleet 3-4llä lapsella yhteensä!

Mona kirjoitti...

Intouduin kirjoittamaan omien lasteni kestoilukokemuksista blogiin, siellä jotain tuosta yövaippa-asiastakin.

Anonyymi kirjoitti...

Olisimme toivomassa teitä pienimuotoiseen yhteistyöhön kanssamme käsitöiden ja neulomisen tiimoilta. Voitteko lähettää meille sähköpostiosoitteenne, niin kerromme lisää: luonnossanet@gmail.com

Laita myös viestiisi blogisi nimi sekä www-osoitteesi. Suuri kiitos jo etukäteen vastauksestanne!

vilppumaan erika kirjoitti...

Hei Emilia, ja kiitos vierailusta! Tulinkin heti vastavierailulle ja löysin tämän tekstin, joka olisi voinut olla omasta kynästäni :) Siis vauvan mittojen ja vartalotyypin suhteen etenkin. Meillä on tämän toisen kanssa kestoiltu koko 3kk täysin, myös mummolassa olen pyykännyt, en toki vaadi muita tähän sitoutumaan..

Mutta siis yövaippavinkkiä mulla on semmonen, että Eemukan froteiset taskuvaipat harsoimulla plus siihen vielä joku tiima (esim. just bambua tms) on meillä kyllä pitänyt 11 tuntiset yöunetkin (kun ei ole yöllä tullut kakkaa koskaan, niin ei tarvetta vaihtaa). Päällä on toki ollu villikset ja yöhaalari tai sitten lämpimillä säillä voi olla ilman haalaria tietty.

Mulla on tässä mummolareisu päällä ja vähän haipakka, muttA palaan tähän postaukseen hakemaan vinkkejä pian :)